J A D Ł O S P I S T Y G O D N I O W Y
14.02.2022-18.02.2022
SKŁADNIKI ALERGENNE MOGĄ BYĆ SKŁADOWĄ POTRAW
INFORMACJA O ALERGENACH
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone
- SKORUPIAKI oraz produkty z nich wytworzone
- JAJA oraz produkty z nich wytworzone
- RYBY oraz produkty z nich wytworzone
- ORZECHY ARACHIDOWE oraz produkty z nich wytworzone
- SOJA oraz produkty z niej wytworzone
- MLEKO oraz produkty z niego wytworzone (włącznie z laktozą
- ORZECHY tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia oraz produkty z nich wytworzone
- SELER oraz produkty z niego wytworzone
- GORCZYCA oraz produkty z niej wytworzone
- ZIARNO SEZAMU oraz produkty z nich wytworzone
- DWUTLENEK SIARKI i siarczany w stężeniu >10mg/kg lub 10mg/l wyrażonych jako SO2
- ŁUBIN i produkty pochodne.
- MIĘCZAKI i produkty pochodne.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe w Naszej Kuchni (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy) mogą zawierać ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: gluten, mleko łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.